Çin’de 7 yılın en yüksek likidite arzı
Çin, bir yıllık siyasi faizle 2016 sonundan bu yana finansal sisteme en fazla parayı enjekte ederek ekonomiye desteğini artırdı.
Çin Halk Bankası (PBOC), orta vadeli borç verme penceresi aracılığıyla 1,45 trilyon yuan (200 milyar dolar) nakit teklif etti. Bu rakam, Kasım ayında ödenmesi gereken miktardan 600 milyar yuan daha fazla bir büyüklüğe işaret ediyordu. Net enjeksiyon son yedi yılın en yüksek tedbiri olurken, kredi faiz oranı %2,5 seviyesinde sabit tutuldu.
Pekin, bir yandan zayıf emlak piyasası nedeniyle sarsılan ekonomisini desteklerken, bir yandan da ABD ile arasındaki geniş para politikası farkı nedeniyle yuanın daha fazla değer kaybetmesini engellemeye çalışırken bir ikilemle karşı karşıya. Son zamanlardaki karışık ekonomik veriler de büyümeyi güçlendirmek için siyasi eylem ihtiyacını destekliyor.
Standard Chartered Çin Makro Strateji Lideri Becky Liu, “Likidite enjeksiyonu seviyesi piyasa beklentilerini aştı” dedi. Liu, PBOC’nin zorunlu karşılık oranını düşürmesinin hâlâ mümkün olduğunu ancak zamanlamasının artık daha az kesin olduğunu söyledi.
PBOC, bu yıl Mart ve Eylül aylarında her biri 25 baz puanlık hamlelerle iki kez zorunlu karşılık oranlarını düşürmüştü. Banka ayrıca talebi canlandırmak için ılımlı politika faizi indirimlerine de gitti.
Son likidite turu, Pekin’in afet yardımı ve iklimle ilgili projeleri finanse etmek için bu yıl 1 trilyon yuan değerinde ilave devlet tahvili ihracını onayladığı geçen ay yaşanan kıt likidite dalgasının ardından geldi.